Farmacèutics, metges i odontòlegs catalans posen en marxa una campanya per fomentar el bon ús dels antibiòtics

  • La iniciativa compta amb el suport del CatSalut i el Departament de Salut de la Generalitat

  • L’objectiu és treballar de manera coordinada, des dels diferents àmbits sanitaris, per contribuir a conscienciar la població sobre la importància de l’ús adequat d’aquests medicaments

  • Espanya és un dels països d’Europa amb major consum d’antibiòtics per habitant i, cada any, moren a l’Estat espanyol al voltant de 35.000 persones com a conseqüència d’infeccions causades per bacteris multiresistents

Espanya és un dels països d’Europa amb major consum d’antibiòtics per habitant i, cada any, moren a l’Estat al voltant de 35.000 persones com a conseqüència d’infeccions causades per bacteris multiresistents. Per donar resposta a aquesta situació,  farmacèutics, metges i odontòlegs catalans fomentaran el bon ús dels antibiòtics en el marc de la campanya que han posat en marxa el Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya (CCFC), el Consell de Col·legis de Metges de Catalunya (CCMC) i el Col·legi d’Odontòlegs i Estomatòlegs de Catalunya (COEC), amb el suport del Servei Català de la Salut (CatSalut) i el Departament de Salut de la Generalitat

“Tots hem de fer un ús responsable dels antibiòtics”

L’objectiu és treballar de manera coordinada, des dels diferents àmbits sanitaris, per contribuir a conscienciar la població sobre la importància de l’ús adequat dels antibiòtics. Aquest treball conjunt permetrà divulgar el missatge a través de més canals i, en conseqüència, arribar a un nombre major de ciutadans.

La campanya també compta amb un cartell divulgatiu que es podrà trobar a les farmàcies i als Centres d’Atenció Primària de Catalunya. Entre altres aspectes, recull dos missatges importants: “Tots hem de fer un ús responsable dels antibiòtics” i “El mal ús dels antibiòtics genera resistències que poden posar en perill la nostra salut i la de tothom”.

Com s’han de prendre els antibiòtics?

Els implicats en la campanya recorden que els únics professionals sanitaris que poden receptar-los són els metges, els odontòlegs i els podòlegs. Quan un pacient ha de prendre un antibiòtic,  ha de respectar la dosi, les hores en què cal prendre’l i la durada del tractament. En cas de dubte, es recomana consultar el farmacèutic, el professional que l’ha receptat o el 061 CatSalut Respon. A més, la campanya també incideix en el fet que quan el pacient acaba un tractament, no ha de guardar els antibiòtics que li sobrin a casa, sinó que ha de portar-los al punt SIGRE de la farmàcia.

La importància de l’ús correcte dels antibiòtics

Utilitzar aquests medicaments de manera inadequada genera resistències  que poden fer que malalties que avui són fàcilment curables, esdevinguin incurables. De fet, la resistència als antibiòtics és un dels problemes de salut pública més importants del món i es produeix quan l’antibiòtic ja no pot destruir o aturar el creixement dels bacteris.

Per aquest motiu, és molt important conèixer en quins casos s’han d’utilitzar. Els antibiòtics són medicaments que es fan servir per combatre infeccions produïdes per bacteris i no tenen cap efecte sobre les infeccions produïdes per virus com el refredat comú, la grip o el mal de gola. La resistència als antibiòtics, però, no sempre es produeix per sobreutilització, és a dir, quan se’n fa ús en patologies no causades per bacteris. També pot ser causada per la infrautilització (administrar dosis insuficients o amb una durada insuficient) o quan es prenen per iniciativa pròpia (no sempre cal antibiòtic i aquest no sempre és bo per eliminar el bacteri).

L’educació sanitària, clau per combatre’n el mal ús

Els professionals sanitaris també recorden que hi ha un seguit de consells que es poden seguir per prevenir les infeccions, com rentar-se les mans, utilitzar mocadors d’un sol ús, cobrir-se la boca amb la part interior del colze quan s’estossega, vacunar-se sempre que sigui possible i sigui indicat i alimentar-se de manera equilibrada. Evitar una infecció té un impacte directe en la disminució del consum d’aquests medicaments.

 

Font: Gencat

2018-08-13T14:49:17+02:00