Què hem de saber sobre els implants?

• L’Implant dental és un substitut de la dent que es pot fixar en els ossos maxil·lars. Sobre aquest substitut es visen o cimenten pròtesis que permeten obtenir les funcions pròpies d’una dent natural.
• Podríem dir que l’implant és com un cargol en l’os? No exactament, ja que l’implant ha de suscitar una reacció d’ossificació en el seu entorn, és a dir, les cèl·lules veïnes han de créixer i fixar-se sobre l’additament; aquest és el fenomen que es coneix com a osteointegració sense el qual no es pot dir que el tractament sigui estable.
• L’osteointegració és un fenomen immediat? No, per realitzar-se del tot fan falta de dos a tres mesos, el mateix temps que per soldar-se un os trencat.
• Cal deduir doncs que després de posar un implant s’ha d’esperar de dos a tres mesos per cargolar-li la dent? No, l’osteointegració es pot produir sempre que l’implant estigui totalment immòbil.
• Hem d’entendre que si aquestes condicions no es donen, no es podran posar implants? No, vol dir que s’haurà de preparar el terreny, esperar l’esterilització natural del lloc, o aportar os mitjançant procediments d’empelt. Això naturalment exigeix un temps de preparació i cicatrització suplementari.
• Què és un empelt? En el cas dels implants dentals, consisteix a prendre os d’un lloc on hi ha amb abundància i traslladar-ho a un altre lloc on no hi ha.
• Quins tipus d’empelt existeixen? El denominat autòleg es fa amb os natural; la captació de l’os necessari no és un procediment molt complex ni dolorós, és el que ofereix millors resultats. El denominat heteròleg es fabrica amb materials no humans, en general os boví i algunes molècules minerals, els resultats no són tan segurs però es pot usar una mescla dels dos sistemes per millorar el pronòstic.
• Es pot treure una dent irrecuperable i posar en el seu lloc un implant? Sí, si no hi ha infecció i hi ha prou os; si aquestes condicions no es donen més val ser prudent i no experimentar.
• Es pot posar una dent sobre un implant acabat d’inserir? Sí, si les condicions de la zona són òptimes i s’ha aconseguit una estabilitat mecànica immediata, si no és així val més esperar.
• Són els implants un tractament per a tota la vida? Comencem a tenir molts anys d’experiència i els resultats a llarg termini són bons en general, però per a tota la vida no es pot assegurar res, ni una articulació del maluc, ni una vàlvula cardíaca, ni un implant dentari.
• Què puc fer per assegurar resultats? Anar a un lloc on estudiïn bé el seu cas, que vegin com un conjunt global la seva boca i la necessitat local, un lloc on estableixin correctament la indicació i que valorin amb vostè les alternatives. Els implants són sens dubte una molt bona solució per a molts casos que abans no podíem arreglar, però no sempre són l’única solució i de vegades no són la solució més indicada. Confiï en el seu dentista, parli amb ell i faci’s explicar el seu cas. El millor acte terapèutic és aquell que neix d’una bona entesa entre el professional i el seu pacient.

2018-09-07T12:29:31+02:00