Hauríem de revisar la nostra boca després de l’estiu?

Els horaris, els àpats i costums diferents de l’època estival poden alterar la salut de les nostres dents.

Les vacances són perfectes per gaudir d’un merescut descans i desconnectar de les preocupacions de tot l’any. No obstant això, a l’relaxar-nos i modificar els nostres hàbits, la salut de les nostres dents es pot veure afectada. El millor és visitar el dentista a la tornada de les vacances per a realitzar-nos una revisió i comprovar que tot està en perfecte estat. No és una cosa intranscendent. Hi ha raons de pes per fer-ho:

Descuit de la higiene bucal

Durant les vacances, vam sortir més i és freqüent que mengem fora de casa, el que moltes vegades porta a saltar-tasques quotidianes com rentar-se les dents després dels àpats. Oblidar-se del raspall de dents implica un major acumulació de placa bacteriana, un augment de l’halitosi i la possible aparició de tosca, el que pot derivar en el sorgiment de càries i malalties de les genives, com la gingivitis i la periodontitis.

Dieta desequilibrada

A l’estiu solem augmentar la ingesta de productes ensucrats, begudes carbonatades, greixos saturats, cafè, tabac o alcohol, que afavoreixen la proliferació de microorganismes nocius a la boca. Per exemple, els sucres dels dolços són aliment dels bacteris que poden perjudicar les nostres dents, a més de causar càries a través dels àcids que alliberen. Així mateix, en consumir begudes àcides (refrescs, sucs de fruites, begudes energètiques, etcètera) es produeix l’obertura dels túbuls dentinaris, túbuls que travessen la dentina i que en obrir-se originen la molesta sensibilitat dental.

Canvis de temperatura

El clima també pot afectar-nos. L’increment de les temperatures que es produeix a l’estiu pot ser causant d’un dèficit d’hidratació amb un efecte directe sobre la salut bucal. En produir una menor salivació, es redueix la capacitat desinfectant de la nostra boca, augmentant el risc de càries, gingivitis i periodontitis.

Cops a la dentadura

La pràctica d’esports i activitats d’oci a l’aire lliure pot provocar alguna caiguda, relliscada o xoc i el seu consegüent impacte en les dents, el que pot ser especialment greu en el cas dels menors d’entre 6 i 12 anys, que compten amb peces dentals que encara estan en formació.

Tenir cura de la salut bucodental

Després d’uns dies d’excessos en què hem menjat entre hores, no hem portat una correcta higiene bucal, o almenys no hem estat tan constants com la resta de l’any, i ens hem sobrepassat en la ingesta d’alcohol, dolços, refrescos o aliments àcids i grassos, toca posar-se seriosos i reprendre la normalitat.

Per a això, és molt important visitar el dentista. Ell valorarà els efectes que ha tingut l’estiu a les nostres dents i genives, i sabrà què fer per solucionar-ho.

A més, cal tornar a agafar l’hàbit de mantenir una higiene dental adequada, raspallant-se les dents almenys tres vegades al dia (després de cada àpat) i prestant especial atenció al raspallat nocturn, millor si va acompanyat de l’ús de seda dental.

Tampoc cal oblidar limitar el consum de refrescs, dolços i begudes alcohòliques. Són rics en àcids i sucres, de manera que augmenten les possibilitats de desenvolupar càries, així com incrementen el pH de la nostra saliva, accelerant el desgast dental.

Beure molta aigua mantindrà la nostra boca humida, el que facilitarà la producció de saliva, que netejarà la boca de bacteris, reduint el risc de càries i problemes de les genives. Per la seva banda, el consum de lactis aportarà calci i ajudarà a enfortir l’esmalt després dels excessos estiuencs. La ingesta d’aliments amb fibra, a més de regular el trànsit intestinal, afavorirà la funció masticatòria i mantindrà les nostres dents més netes.

Font: MuySaludable

2018-10-02T19:51:44+02:00