La saliva i els beneficis de la salut

VUIT ACCIONS QUE LA SALIVA REALITZA EN BENEFICI DE LA NOSTRA SALUT

Es recomana acudir a l’odontòleg si es pateix sequedat bucal

La Fundació Dental Espanyola publica el Llibre Blanc sobre la Saliva i la Salut Oral, en el qual informa de la seva importància de en la nostra salut oral i la seva utilitat a l’hora d’identificar diferents patologies.

A la saliva es troba molta informació que pot ajudar els professionals a identificar la presència de múltiples patologies, no només bucals. Així ho explica el Llibre Blanc sobre la Saliva i la Salut Oral, publicat per la Fundació Dental Espanyola (FDE), que pertany al Consell General de Dentistes d’Espanya, amb el suport de OrbitPro.

Es recomana acudir a l’odontòleg si es pateix sequedat bucal, ja que la saliva realitza importants funcions per a la nostra salut oral i pot indicar, a més, l’existència de problemes en el nostre estat general de salut.

Nou funcions de la saliva

Amb un 99% d’aigua i un 1% de substàncies realitza una important tasca per protegir la nostra boca i perquè altres accions habituals i necessàries puguin realitzar correctament.

Destaquem les següents nou funcions que la saliva fa per nosaltres:

1. Defensa i manteniment dels teixits orals.
2. Facilita la formació del bol alimentari i la deglució.
3. La saliva és un dels millors lubricants d’origen natural i actua com a barrera protectora contra agents patògens.
4. Produeix una acció mecànica de rentat i arrossegament.
5. Quan les dents definitives erupcionen, la saliva proporciona els minerals necessaris perquè les dents completin la seva maduració.
6. Esmorteeix qualsevol canvi significatiu del PH.
7. És essencial per a la percepció normal del gust.
8. Ajuda a refredar els aliments calents o a escalfar els freds.

D’aquesta manera tenir la boca seca no és una simple molèstia, ja que impedeix que la saliva realitzi aquestes accions de forma correcta. Pot ser símptoma de diverses malalties i provocar càries, mal alè, disminució de les defenses de la boca, augment de la sensibilitat dental, inflamació de les genives i infeccions sistèmiques, entre d’altres patologies. La gent gran, per exemple, poden patir càries per la disminució de la quantitat i la qualitat de la saliva.

La dona, amb la menopausa i el menor aportació d’estrògens (o absència d’ells), desenvolupa una atròfia i sequedat que afecta també la cavitat oral. L’ús d’aerosols i la ingesta de determinats medicaments poden provocar també la disminució de la saliva. D’aquí la importància d’acudir a les revisions habituals i acudir a l’odontòleg davant de qualsevol dubte o canvi que notem en la nostra boca i també en la quantitat de saliva que produïm.

Font: BLOC RADMEDICA

2017-11-16T19:57:34+02:00